play

Poliisi varoittaa tekstarihuijauksista

Kari Kauppinen

Pohjois-Karjalassa tehtiin viime viikolla useita rikosilmoituksia, sillä ilmoitusten tekijöitä oli huijattu syöttämään verkkopankkitunnuksensa tekstiviestissä tulleen linkin kautta. Tämän jälkeen pankkitilit, joihin verkkopankkitunnukset on liitetty, onlityhjennetty.

Yhteistä kaikille kirjatuille ilmoituksille on nimenomaan, että asianomistajat ovat saaneet tekstiviestin, jossa on ollut linkki, esimerkiksi Traficom-oyj.info tai suomiturva.info.

Lisäksi osa asianomistajista on saanut samassa yhteydessä huijauspuhelun, jossa on esiinnytty muun muassa Osuuspankin asiakasneuvojana.

Tekstiviesteissä olevien linkkien kautta kirjauduttaessa linkin klikkaaminen johtaa sivulle, joka näyttää usein hyvin paljon samalta, kuin oman mobiilipankin kirjautumissivu. Todellisuudessa, kun syöttää pankkitunnuksensa kyseisenlaiseen linkkiin, tulee luovuttaneeksi ne suoraan rikollisten käyttöön.

Verkkopankkitunnuksia ei tule missään tilanteessa syöttää linkkien kautta.

Viesteissä voidaan viitata myös jäännösveroihin, jotka pitää lisämaksun uhalla hoitaa viipymättä.

Tällainen on höpöpuhetta. Asiat pitää tarkistaa esimerkiksi verohallinnon sivuston, Omaveron, kautta. Sinne pitää mennä kirjoittamalla osoite itse, ei klikkailla linkkejä.

Jos erehtyy syöttämään verkkopankkitunnuksensa tekstiviestissä olevan linkin kautta, pitää olla välittömästi virheen huomattuaan yhteydessä oman pankin korttien sulkupalvelunumeroon.Asiasta kannattaa tehdä myös rikosilmoitus. Jos kyseessä on iso summa ja tilisiirrot on tehty lähituntien aikana, ilmoita asiasta hätäkeskukseen.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta