play

Pääkirjoitus: Vihapuhekierteelle saatava loppu

Kari Kauppinen

Yhdysvaltain presidenttiehdokas Donald Trumpin murhayritys on pysäyttävä esimerkki asioista, joita tapahtuu, vaikka sellaisten luultiin kuuluvan menneeseen maailmaan. Samalla leimahti syyttely siitä, että vihapuhe johti murhayritykseen. Tämä voi hyvinkin pitää paikkansa. Kun tarpeeksi syytellään, joku kokee asialliseksi tehtäväkseen toteuttaa retoriikassa kuulemansa.

Surullista on, että yhteiskunta on jakautunut myös Suomessa syyttelijöihin ja syyttömiin. Molempiin ryhmiin kuuluvat kaikki suomalaiset, sillä nykypäivänä, jos koskaan, toteutuu Luukkaan evankeliumiin Raamattuun kirjattu lausuma. Sen sanoma on ollut, miten näkee rikan toisen silmässä, mutta ei huomaa malkaa omassaan. Malka viittaa vikaan ja puutteeseen. Raamatussa on ohjekin ihan suoraan vuoteen 2024: Ota ensin malka omasta silmästäsi, sitten sinä näet ottaa pois rikan, joka on veljesi silmässä. Tai nykyversiona: Ota ensin hirsi omasta silmästäsi, sitten sinä näet ottaa pois roskan, joka on veljesi silmässä.

Trump tai Biden, republikaanit tai demokraatit; molemmat tahot ovat syytäneet lokaa toisen niskaan. Sama näkyi Suomen eduskunnassa niin sanotun rajalain käsittelyssä. Osa edustajista totesi puheessaan eduskunnan salissa, ettei kukaan varsinaisesti ollut väärässä, vaan puolesta ja vastaan äänestäneillä oli jokaisella perusteet oikeusvaltion hengessä ja että molempia näkökantoja tulee kunnioittaa. Osa edustajista lähti sille linjalle, että heidän kanssaan eri mieltä olleet eivät ansaitse juuri mitään. Tämä ei ole kansaa yhdistävää ja yhteiskuntaa rakentavaa puhetta. Rakentava keskustelu tuntuu mahdottomalta toisille. Samaa mieltä ja eri mieltä saa olla. Yhteistä hyvää sekä henkistä ja fyysistä väkivallatonta ilmapiiriä pitää edistää.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta