play

Pääkirjoitus: Nuorten taustajoukot tekevät tärkeää työtä

Kari Kauppinen

Jälleen tässä lehdessä kerrotaan seutumme nuorista urheilijoista, jotka ovat menestyneet eritasoisissa kilpailuissa. Polvijärvellä ja Outokummussa tehdään laajalti hyvää työtä, sillä menestystä tulee eri-ikäisten SM-kilpailuja myöten.

Kunnia menestyksestä ja sen mahdollistaneesta uutteruudesta kuuluu ennen kaikkea nuorille, jotka koulunkäyntinsä ohella jaksavat panostaa urheiluun. Se on vielä harrastus, mutta voi olettaa, että aina joku nousee kansalliselle ja jopa kansainväliselle huipulle. Mutta nuorten lisäksi kunnia kuuluu usein näkymättömille taustajoukoille, seuratoimijoille, vanhemmille, yhteistyökumppaneille, sponsoreille ja muille tukijoille sekä infrastruktuurin osalta toiminnan mahdollistaville kunnille.

Vaikka tilastovertailut lupaavat erinomaista tulevaisuutta monelle nuorelle urheilijalle, ei paineita menestymisestä pidä ladata niskaan eikä erikoistua liian varhaisessa vaiheessa. Tällöin liikkumisesta ja urheilusta katoaa nopeasti sen miellyttävyys, hauskuus, into ja palkitsevuus.

Tulevaisuudessa väistämättä jotkut jossakin nousevat kansainväliseen kärkeen. Sitä voi ja kannattaa tavoitella, mutta se ei voi olla ainoa tavoite. Harva nousee missään lajissa aivan globaalille huipulle. Sen sijaan kaikki voivat olla menestyjiä oman tekemisensä saralla.

Se, mitä harjoituksiin sekä peli- ja kilpareissuille kyyditsemisen lisäksi meistä jokainen voi tehdä, on järjestää aikaa lähteä mukaan niihin treeneihin, mihin on järkevä lähteä mukaan; vaikkapa metsälenkille. Vakavamielinen urheilu voi lasten ja nuorten ollessa kyseessä olla myös yhdessä oloa ja yhdessä tekemistä.

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta